Skip to content

tvzeb press review

February 27, 2013

In recent months tvzeb has raised the interest of many magazines and blogs in the sector both related to architecture and energy saving.

©ORCH_Chemollo-7788

LOGO DOMUS LOGO DESIGNBOOM copy3 LOGO ARCHDAILY copy3LOGO EDILONE LOGO EARTH LOGO archinfo copy3 LOGO architetturaecosostenibile copy3

Advertisements

daylight funnel

December 9, 2012

TVZEB (traverso-vighy zero energy building) is an experimental building brought to fruition by virtue of a cooperative endeavour between the traverso-vighy architecture studio and the University of Padua to meet new EU standards requiring that all new public buildings from 2020 to be zero-energy buildings.  Natural daylight plays a fundamental role in the project both in terms of indoor climatic conditions and in terms of visual comfort and wellbeing of the building occupants.The building was conceived as a “daylight funnel” facing south, incorporating a design that maximizes sunlight exposure during the winter months and excludes direct radiation entirely during summer months.

Tvzeb, è un edificio sperimentale ad energia zero, ragionato per rispondere alla Direttiva Europea 2010/31/EU. La forma dell’edificio è stata disegnata per massimizzare l’ingresso di radiazione solare diretta nei mesi invernali e per escluderla completamente nei mesi estivi. La facciata Sud è caratterizzata dal portico solare e dai tendaggi filtranti automatizzati del piano terra.

06#03___FC0100__00699_4

06#07___FC0100__007011u_8

zebweb1

landscape view

December 1, 2012

The design concept of the building is centered on user well-being – the building was conceived to prominently feature a new environmentally-sound studio for architects traverso-vighy – and an ongoing relationship with the natural setting: integration with nature, landscape views, and ample  use of daylight afford the occupants with a heightened experience of the seasonal and circadian changes in light.

L’edificio è rivolto verso l’ambiente e in relazione costante con il contesto naturale che lo circonda. L’affaccio sul bosco e sulla valle sottostante fa partecipare del cambiamento delle stagioni dei ritmi solari e circadiani.

06#04__FC0100__006999_5

∏ORCH_chemollo-0471_49

the bush cradle

November 21, 2012

TVZEB reflects a strong relationship to sustainable practices and environmental awareness, concepts which are not limited to zero-energy measures: its location, cradled in the Vicenza hills, imposed a natural connection with the land – not only from a perspective of landscape views, but in a more active way through the use of materials that were produced by local craftsmen and industries, and through the selection of chromatic nuances and materials that would blend easily into the surrounding natural context.

I legami che tvzeb ha stretto con il concetto di sostenibilità non si limitano ad essere di carattere energetico ma seguono numerosi precetti di tipo progettuale: la sua culla tra le colline vicentine impone un naturale legame con il territorio, non solo dal punto di vista paesaggistico, ma anche fattivamente, nell’utilizzo di materiali prodotti nel raggio di pochi chilometri, nell’attenzione a dettagli cromatici e materici che siano facilmente assimilati dalla natura circostante, nel tentativo di insinuarsi con grande leggerezza sul terreno e di mantenere una caratteristica di transitorietà.

∏ORCH_chemollo-0325_4

∏ORCH_chemollo-4886_18

the line

November 8, 2012

A thin, black line divides the indoor workspace from the outdoor nature. Window glazing features were designed to be recessed and invisible in order to achieve transparency and continuity between the indoor spaces and the landscape.

Una linea nera e sottile divide gli spazi interni e gli spazi esterni dell’edificio. Lo spazio interno trova continuità visiva nei terrazzi esterni e viceversa gli spazi esterni sono in continuità con lo spazio di lavoro interno. Il sistema di serramenti è stato attentamente studiato per essere completamente a scomparsa.

∏ORCH_chemollo-4760_14

∏ORCH_chemollo-0499_55

moonlight

November 2, 2012

∏ORCH_chemollo-4835_75

∏ORCH_chemollo-4846_77

∏ORCH_chemollo-0570_71

“natural” artificial light

October 25, 2012

Natural light is integrated by an accurate and efficient indirect lighting system that involves a sequence of LED bars, developed by COEMAR, recessed into the floor. The light from this source is reflected off the internal walls fitted with aluminum panels. Each bar combines light from three different LED sources (natural white 4000°K, cool white 6000°K, and amber), dynamically supplementing and emulating the natural light spectrum that penetrates the building envelope from outdoors. This design focuses on the use of complementary artificial light to shape architecture and to achieve fluidity in the changing perception of space. The interaction between light and materials, the changes in light and darkness, and the variants in light temperature and color are aimed to create a “people-friendly” environment. In order to achieve this, the lighting system is flexible and supplements exterior lighting conditions that penetrate the building envelope. The climate of the Veneto Region is characterized by hot and humid summers and misty winters, therefore indoor lighting is designed to provide warm, mutable artificial light on foggy winter days and  fresh, cool artificial light when the days are hot outdoors.

La luce naturale è integrata da un sistema di luce artificiale variabile per quantità (intensità luminosa) e qualità (temperatura di colore). Il sistema è costituito da una sequenza di barre led, sviluppate da COEMAR, incassate a pavimento che diffondono sulle superfici verticali in alluminio una luce miscelata di tre led selezionati a 4000°K, 6000°K e ambra. Le miscele, controllate da un sistema DMX, seguono spettralmente la luce naturale esterna e rendono anche possibili anche azioni correttive della temperatura di colore interna nei giorni di nebbia o neve.

zebweb1∏ORCH_chemollo-4820_16  ∏ORCH_chemollo-0509_57